Klimaattop 11 oktober: een korte terugblik

Op 11 oktober 2017 vond de eerste Klimaattop van de gemeente Neder-Betuwe plaats. De energiecoöperatie ziet terug op een leuke en leerzame avond. Van 17:00 tot ongeveer 21:30 was er voor alle geïnteresseerden een goed bezochte avond op het gemeentehuis in Opheusden. Wethouder Herman Gerritsen (Duurzaamheid) trapte af met een kort woordje en daarna was het woord aan Reinier van den Berg, bekend weerman en klimaatdeskundige. Tijdens een boeiende presentatie liet hij zien hoe het klimaat zich ontwikkeld en wat dat kan betekenen voor de wereld en ook voor onze regio.

De vraag of er nog wat tegen te doen was, werd gelukkig met ja beantwoord. Door middel van vier pijlers schetste Reinier hoe wij als burgers kunnen bijdragen aan de oplossing. De eerste pijler sluit goed aan op onze gemeente, want er moet meer ingezet worden op bomen. Bomen zorgen er namelijk voor dat CO2 in de aarde terecht komt. De drie andere pijlers zijn evengoed toepasbaar. Zeker bij de tweede en derde kunt u als inwoner van onze gemeente samen met ons als coöperatie veel betekenen: we moeten meer besparen op het gebruik van duurzame energie en de energie die we nog wel nodig hebben duurzaam opwekken.
De vierde pijler was die van fair-trade.

we moeten meer besparen op het gebruik van duurzame energie en de energie die we nog wel nodig hebben duurzaam opwekken


Na deze lezing was er een goed verzorgd buffet. Na het buffet gingen de aanwezigen uiteen in vier groepen. Tijdens deze sessies ging het bijvoorbeeld over participatie. Veel mensen gaven aan een coöperatie nuttig te vinden. Zij waren blij verrast dat er een mooie coöperatie is opgericht. Meerdere mensen zijn lid geworden en/of wilden op de hoogte blijven. Na afloop van de sessies was er een plenaire terugkoppeling en sluiting. De aanwezigen kregen een plantje mee in ruil voor hun badge onder het motto “Tegel eruit, plantje er in”. Duurzame ruil! Over duurzame ruil gesproken, bent u al lid? Stuur hiervoor een mail naar info@rivierenstroom.eu en ontdek de voordelen voor u, voor de gemeenschap en voor het milieu. Om een beetje op de hoogte te blijven kunt u zich ook abonneren op onze nieuwsbrief via
https://rivierenstroom.eu/

We wensen u een duurzame samenwerking toe!                            

%d bloggers liken dit: