Waaljutten met Rivierenstroom

Naast ons sterk maken voor de duurzame energietransitie binnen de gemeente Neder-Betuwe, dragen we als coöperatieleden ook ons steentje bij aan een meer duurzame, groene en schonere omgeving. Op zaterdag 14 oktober hebben enkele leden zich ingezet voor het milleu en deelgenomen aan de Waaljuttersactie, die tweemaal per jaar mede wordt georganiseerd vanuit de gemeente Neder-Betuwe.

 

De deelnemers, van jong tot oud, hebben zich ingezet bij het schoonmaken van het traject nabij IJzendoorn en de Prins Willem Alexander-brug. In enkele uren tijd hebben we als coöperatie ruim 20 zakken vol plastic en ander zwerfvuil verzameld. Een mooie hands-on activiteit voor een ieder die graag de mouwen opstroopt.

Het probleem

De Waal zit vol met allerlei plastic, afkomstig uit Duitsland, van schepen of vanuit de industrie. Ook wij Nederlanders maken ons schuldig aan de ‘plastic soep’: afval wordt gedachteloos weggegooid. Als het afval lang blijft liggen, kan een bermmaaier het afval verkleinen. Het regenwater of de wind nemen de kleine deeltjes zwerfafval mee richting beken en rivieren. Plastic in rivieren stroomt uiteindelijk richting zee en veroorzaakt de bekende ‘plastic soep’: de grote drijvende eilanden van plastics in de oceanen.

Meer weten over het probleem?

 

 

%d bloggers liken dit: